V Prešove sa dnes stretla mládež z Košickej arcidiecézy

10.04.2010 Prešov

Prešov 10. apríla (TASR) – V mestskej športovej hale sa dnes zišlo viac ako 3200 mladých veriacich z Košickej arcidiecézy.
Témou Arcidiecézneho stretnutia rímskokatolíckej mládeže za účasti košického arcibiskupa Alojza Tkáča je citát zo svätého Evanjelia podľa Marka: \"Učiteľ dobrý, čo mám robiť, aby som obsiahol večný život? \", z ktorého vychádza posolstvo Svätého Otca Benedikta XVI. k tohtoročnému 25. svetovému dňu mládeže.
Stretnutie sa začalo ráno odhalením loga podujatia a hymnou Pridaj sa k nám, ktorú vytvorila dobrovoľníčka z Arcidiecézneho centra pre mládež Katarína Goliášová. TASR informoval jeden z organizátorov podujatia Jozef Kozák.
Arcibiskup Alojz Tkáč vo svojom príhovore vyzval mladých, aby boli svojim rodičom na radosť a svetu na osoh. Vychádzal z modlitby, ktorú rodičia prednášajú pri krste dieťaťa. Zvlášť varoval mladých pred vandalizmom a vyzval na dodržiavanie dopravných predpisov, lebo veľa mladých a nádejných životov zbytočne vyhaslo na cestách. Predpoludním mohli účastníci stretnutia využiť možnosť priamo v hale darovať krv, k čomu ich inšpiroval aj arcibiskup Alojz Tkáč, držiteľ diamantovej Janského plakety. Z časových dôvodov mohlo darovať krv len 50 dobrovoľníkov, hoci záujem bol väčší. \"Cieľom tejto iniciatívy mala byť najmä osveta a prizvanie na dobrovoľné darcovstvo do budúcnosti, \" vysvetlil Kozák.
Po predpoludňajšej svätej omši sa popoludní mladí účastníci podľa svojho uváženia a dobrovoľného výberu zapojili do jedného z mnohých workshopov, ktoré sú rozdelené na modlitbové, diskusné, ale aj športové, umelecké, tvorivé a prezentačné. \"Cieľom je ponúknuť mladým skúsenosť s rôznymi ponukami cirkvi. Mladí si vyberajú najmä diskusné workshopy, kde môžu konfrontovať svoje názory a zároveň dostávať aj odpovede, zvlášť vo vzťahových veciach medzi mužom a ženou, ale aj v priateľstve. Workshopy slúžia aj na prezentáciu nových a menej známych spoločenstiev, \" dodal Kozák.
Okrem duchovných cvičení je pre účastníkov pripravený počas dňa aj kultúrny program, o ktorý sa starajú kresťanské hudobné a tanečné formácie Grimmi, Regiment a eSPé, ktorá je súčasťou spoločenstva Silné posolstvo.
 

Vyberte región